Busan Cinema Center

2005-2012

Location:  Busan,South Korea

Client: Municipality of Busan

Gross Floor Area: 58000m^2

designed by : COOPHIMMELB(L).AU

Assigned Architecture

Three Modelling Approaches

“Once we build architecture like aircraft wings we will no longer need columns. The cantilevered part of the roof with its 85 meters is twice as long as one wing of the Airbus 380.”

Coop Himmelb(l)au’s design for the Busan Cinema Center, which serves, among other things, as the site of the Busan International Film Festival (BIFF), represents a new combination of culture, entertainment, technology, and architecture with a public space. The concept envisions an urban center with superimposed areas: the Urban Valley, the Red Carpet Zone, the Walk of Fame, the Memorial Court, and the BIFF Canal Park. The buildings house theaters, cinemas, a conference center, offices, production studios, and restaurants, whose spatial boundaries flow into one another in a mixture of protected interior spaces and outdoor spaces, the largest of which also functions as an outdoor cinema with seating for 4,000 people.


– Shape –

Those irregular volumes are piled up and superimpose together at the first sight. But we can tell they have been through the Boolean operation in the modelling phase, after some basic geometries,like a double cone and cubes interspersed with each other. This complex model contain more shaping approaches like rotation, extrusion and replacement. The deformation of the curved surfaces comes next. At last, some architectural elements like the air corridors, lighting wells and structural components are shaped in accordance to the basic needs and go well with the completed volumes .


– Displacement –

It ‘s clear that a gigantic and gentle slope appears on in the central squre. This slop workds as a semi-public auditorium, but it also looks like the extension of the double cone aside to the ground. The curve rate of the staircases follows the surface. An flying roof is hang above, which is shaped into a wave-like ceiling. Both the ceiling of the flying room and the roof -or let’s say, cladding of the building have create a coccon-like, big square with subtle interactions.


– Wireframe –

There’s more about the flying roof. The huge cantilivered part is realised by “wireframe” steel structures. Truss with bracing represents a three-dimensionally articulated ceiling. If we scrutinize another double cone, we can find that its symblic structure feactures the entrance. It is the steel-lattice shell that also meets the character of “wireframe” modelling approach.

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: